Online and telephone payments will be unavailable from 1pm Monday 20 November to 12pm Tuesday 21 November due to an essential system upgrade.

Morecambe Wave Reflection Wall project update

Views are being sought on new benches that will be installed as part of Morecambe’s wave reflection wall.

Proposed new bench

Proposed new bench

Over the past 12 months work has been taking place on the replacement of the wall between Lord Street and Happy Mount Park, as part of the first phase of a multi-million project to protect the town from the effects of coastal flooding.

The finished wall will include integrated benches to maximise the space available on the promenade and views are now being sought on their proposed design and height.

A sample of the benches is currently available to view at the site compound, near the Yacht Club on the promenade.  

Comments about the bench, or any other aspect of the work, are welcome via the Customer Careline on 07876 876488 or via e-mail.
Construction work will pause for the Christmas period on Friday December 23 and start again on Monday January 9, with a scheduled completion date of March.

The next milestone in the project will see the completion of the first of three ‘up and over’ access features, opposite Thornton Road, that will be completed shortly with the second, near Broadway, due in January.

Resurfacing of the promenade in the whole phase one area will be carried out in March.

Design work for the rest of the wall, between Central Drive and the end of Sandylands Promenade, is also well underway with designs expected to be published early in the new year.

The project is funded by the Department for Environment, Food and Rural Affairs, the Environment Agency and Lancaster City Council.  The contractor for the project is VBA, which is a joint venture comprising of VolkerStevin, Boskalis Westminster and Atkins Global.

In total the three phases will cost £10million and the new wall will significantly reduce the risk of flooding to large parts of Morecambe. The wall will withstand predicted high tides and storms for generations to come, whilst reflecting the aspirations of the town and the beauty of the Bay.  

For further details visit the project website.

Last updated: 12 December 2016